Digiportaita noustaan yrittäjän tahtiin
Julkaistu 19.2.2021
Iiris Muhonen arvostaa käytännönläheistä Digiportaat-hanketta
Digitalisaatio on nykyisin tärkeässä roolissa yritysten kilpailukyvyn ylläpitämisessä ja parantamisessa. Savonlinnan Kirkkokadulla sijaitsevan SFD Hair Oy:n Iiris Muhonen sanookin olevansa erittäin tyytyväinen, että päätti reilu vuosi sitten kutsua Digiportaat-hankkeen yritysneuvojan tekemään yrityksestään digiosaamiskartoituksen. Maksuttoman alkukartoituksen lisäksi hanke tarjoaa eteläsavolaisille yrityksille tarvelähtöistä digikoulutusta.
– Osallistuin hankkeen alkukartoitukseen, sillä halusin tietää, millä tasolla yrityksemme digitalisaatio on ja mitä taitoja tarvitsemme lisää. Samoin minua kiinnosti hankkeen laaja koulutustarjonta, jota yrittäjä pääsee hyödyntämään alkukartoituksen jälkeen todella pientä maksua vastaan.
Mitä hankkeen koulutuksiin tulee, Muhonen naurahtaa olevansa niiden suurkuluttaja. Reilun vuoden aikana hän arvioi osallistuneensa jo yli kymmeneen koulutukseen, kuten esimerkiksi Google Forms -koulutukseen sekä Canva- ja Videosta voimaa -työpajoihin.
– Olen saanut koulutuksista paljon vinkkejä, jotka on voitu viedä suoraan käytäntöön. On ollut hauska oivaltaa, miten kaikkea voi tehdä pelkästään kännykällä.
Digitalisaatio turvasi kassavirran
SFD Hair Oy on perustettu vuonna 1973. Vuosikymmenien saatossa yritys on kokenut useita muutoksia. Tänä päivänä SFD Hairin liiketoimintaan kuuluu peruukkien ja hiustuuhenteiden sekä hiusalan tuotteiden ja työvälineiden maahantuonti ja myynti. Asiakkaita ovat ammattioppilaitokset sekä parturi- ja kampaamoliikkeet eri puolilla Suomea. Lisäksi yritys kouluttaa alan toimijoita etsimään vaihtoehtoja asiakkaille, joiden omat hiukset harvenevat tai lähtevät kokonaan pois.
Muhonen sanoo, että digitaitojen vahvistamisella on ollut pitkään toimineelle yritykselle iso merkitys. Hän arvioi, että ilman panostusta digitalisaatioon korona olisi heikentänyt yrityksen kassavirtaa huomattavasti.
– Korona siirsi kaupankäynnin verkkoon. Olimme valmiita, sillä olimme kehittäneet vuonna 2015 perustamaamme verkkokauppaa koulutusten pohjalta ja myynti lähti kasvamaan.
Muhonen lisää, että parantuneet digitaidot ovat tuoneet omaan toimintaan varmuutta ja avanneet uusia mahdollisuuksia.
– Olemme kehittäneet muun muassa verkkokoulutusta, joka on hiomista vaille valmis. Ajatus on, että jatkossa satsaamme vielä yrityksen sisäiseen digitalisaatioon muun muassa kehittämällä varaston seurantajärjestelmää.
Myös muita yrittäjiä Muhonen kannustaa osallistumaan Digiportaat-hankkeeseen. Hän kehuu monipuolisia koulutuksia, joista on yrittäjille konkreettista hyötyä. Myös kouluttajat ovat olleet asiantuntevia ja innostavia.
– Lisäksi koulutuksiin sisältyy paljon materiaalia, johon voi aina tarvittaessa palata. Siitä voisin antaa myös erikoiskiitoksen, että korona ei lopettanut koulutuksia, vaan ne siirtyivät notkeasti verkkoon.