8 vinkkiä videomarkkinointiin somessa

Julkaistu 12.1.2019

Panosta videon alkuun

Ensimmäiset 3 sekuntia ratkaisee katsooko ihmiset videotasi pidempään.

Muista, että sisältö on voimaa ja mitä parempi sisältö, sitä levinneempi video. Loppuun videosi katsoo vain harva.

Videon pituudella on merkitystä!

Mainosvideoille hyvä haarukka on n. 5-15 sekuntia, pidä kuitenkin mainosvideo alle 30 sekuntia pitkänä!

Ihmiseltä ihmiselle videot voivat olla pidempiä, näiden optimaalisen pituuden ollessa 30 – 120 sekuntia.

Videoiden katselu on kuitenkin kasvanut vuosi vuodelta ja ihmiset ovat valmiita katsomaan myös pidempiä videoita, joten älä pelkää kokeilla pidempiä videoita.

Jos videosi sisältö on hyvä, etkä jää jaarittelemaan, pidempi video tarjoaa mahdollisuuden päästä kertomaan enemmän tuotteistasi ja palveluistasi – ja siitä, miten ne auttavat katsojaa ratkaisemaan hänellä olevia ongelmia.

Videon sisältö ratkaisee

Luo videoita, joita potentiaaliset asiakkaasi haluavat nähdä, eli esimerkiksi työstä, uudistuksista ja toiminnasta mitä tarjoat.

Muista kuitenkin, että sido itseäsi koskevat asiat aina asiakkaaseen eli jos haluat kertoa itsestäsi tai omasta yrityksestäsi, kerro aina miten se hyödyttää videon katselijaa eli nykyistä tai potentiaalista asiakastasi.

Muista myös, että ihmiset tykkäävät nähdä muiden ihmisten tuottamaa sisältöä pikemminkin kuin ns. perinteistä brändimarkkinointia.

Videossa tulee olla hyvä thumbnail (pikkukuva)

Videon pikkukuvan voi määrittää useimmissa alustoissa (esim. YouTubessa) itse. Joissain kanavissa pikkukuvana näytetään videon ensimmäinen frame eli kuva.

Varmista aina, että videon pikkukuva on sellainen, että se pysäyttää sivun tai somekanavan fiidin vierittämisen eli skrollauksen.

Pikkukuvan tulisi olla sellainen, että myös ne ihmiset, jotka ainoastaan skrollaavat sen yli tai ohi, näkevät brändisi ja mahdollisen markkinointiviestisi.

Toimiiko videosi ilman ääniä eli onko videosi tekstitetty?

98% somevideoista katsotaan ilman ääniä. Videon päällä näytettäviä tekstejä kannattaa suosia somessa.

Tekstitysten lisääminen videoon onnistuu tänä päivänä joko älypuhelimeen asennettavilla sovelluksilla tai verkossa olevilla ohjelmistoilla (esim. HappyScribe).

Jos haluat etsiä tähän tarkoitukseen sopivia työkaluja, kirjoita Googleen tai Bingiin esimerkiksi “automatic subtitles to video” tai “how to add subtitles to video”.

Livevideot

Jopa 80% katsojista suosii mielummin livevideoita kuin perinteisiä. Autenttisuus välittyy paremmin livevideosta.

Mieti voisitko lähettää livelähetyksiä someen omasta toiminnastasi? Livevideot voivat olla huomattavasti pidempiä kuin aiemmin 2. kohdassa esitetyt pituudet.

Livevideoiden hyvä puoli on myös se, että monet alustat lähettävät käyttäjilleen automaattisesti ilmoituksen kun livelähetys alkaa ja livelähetyksen jälkeen videon tallenne jää automaattisesti katseltavaksi ja saa usein huomattavasti enemmän näkyvyyttä kuin kyseisen alustan “perinteiset” julkaisut.

Testaa itse!

Toimiiko videosi (niin kuin ajattelit sen toimivan) älypuhelimessasi? Yli 95% katsojista tulee katsomaan sen jollain mobiililaitteella.

Katsoisitko itse oman mainoksesi, jos se tulisi vastaan somefeedissä muun mainonnan seurana?

Kysy rohkeasti palautetta suorapuheisilta tuttavilta ja ystäviltäsi – ja älä suutu tai nöksähdä heidän kommenteista vaan ota onkeesi ne asiat, joita he ovat huomanneet.

Muista myös katsoa aika ajoin videoidesi tilastoja niiltä alustoilta, mihin jaat niitä. Ihmiset eivät anna aina rehellistä palautetta mutta katseluiden tilastot kertovat totuuden.

Mieti mikä on videosi tavoite

Oikeita tavoitteita ovat esimerkiksi

  • brändin tunnettuuden kasvattaminen
  • oikeanlaisten asiakkaiden saaminen sinun puolellesi “faneiksi” ja vääränlaisten karkoittaminen (eli älä pelkää tuoda esille omia mielipiteitäsi ja arvojasi)
  • liikenteen lisääminen eli katsojien saaminen kotisivuillesi tai verkkokauppaan)
  • ilmoittautumisten lisääminen tapahtumaan
  • kanavan tilaajaksi tai somekanavan seuraajaksi tai tykkääjäksi liittyminen
  • videon jakaminen somessa
  • sähköpostilistalle liittyminen
  • tietyn mittainen (esim. yli 10 sekunnin) katselu somealustalla, jolloin katsojalle voidaan kohdistaa maksettua mainontaa

Mieti tavoite sen perusteella, että siitä on sinulle eniten hyötyä.

Jos et esimerkiksi hyödynnä sähköpostimarkkinointia (ainakaan vielä), älä pyydä kävijää tilaamaan uutiskirjettäsi tai liittymään postituslistallesi.

Jos puolestaan osaat tehdä itse tai kumppanin avulla (tai olet ajatellut tehdä myöhemmin) maksullista mainontaa vaikka Metassa eli Facebookissa ja/tai Instagramissa, pidä huoli jo nyt siitä, että videoiden katselijat tallentuvat omaksi kohderyhmäksi.

Näin voit tavoittaa kaikki videoisi katselijat jatkossa vain muutamilla euroilla aina kun haluat lähettää heille uusia videoita tai tarjouksia tuotteistasi ja palveluistasi.

Videomarkkinointi somessa on erilaista kuin muissa kanavissa

Some on videoille loistava alusta markkinointiin, mutta muista, että alustoissa on eroja.

Facebook ei ole varsinaisesti videokanava mutta tarinat, livevideot ja suoraan Facebookiin jaetut videot saavat siellä hyvin näkyvyyttä.

Vinkki: Youtube-videoiden linkkejä Facebookiin ei kannata jakaa suoraan, koska Meta ja Youtube ovat kilpailijoita, joten Meta rajoittaa automaattisesti Youtube-videoiden julkaisujen näkyvyyttä.

Instagramissa puolestaan kannattaa käyttää tarinoita ja Reelsejä, jotka saavat yleensä hyvin näkyvyyttä.

Lyhytvideot puolestaan toimivat hyvin TikTokissa ja Youtube Shortseissa.

Videoita voi “kierrättää” ja hyödyntää eri kanavissa mutta niihin kannattaa usein tehdä pieniä muutoksia. Esimerkiksi Youtubeen tehdystä videosta voi tehdä monta lyhytvideota, joihin voi lisätä vaikka tekstitykset ja käyttää sen jälkeen TikTokissa tai Instagramissa.

Älä väheksy videoiden voimaa – ainakaan testaamatta ensin itse

Videomarkkinoinnin voimaa kuitenkaan somessa ei voi nykypäivänä väheksyä, sillä videot julkaistuna somen omien työkalujen avulla (Facebook, Instagram, SnapChat, LinkedIn, TikTok jne) keskimäärin saavuttaa moninkertaisen määrän sitoutumisia, eli jakoja, tykkäyksiä ja kommentteja kuin esimerkiksi staattinen sisältö tai ulkoiset linkit kotisivuille tai muihin sisältöihin.

SocialBakers:n tekemän tutkimuksen mukaan videot saavuttavat Facebookissa keskimäärin 135% paremman orgaanisen kattavuuden kuin kuvapostaukset.

Somessa videon täytyy olla erilainen kuin YouTubessa, jos videolle halutaan parempi konversio. Tämä taas johtuu siitä, että someen tullaan katsomaan kavereiden ja seuraamiesi ihmisten ja ryhmien kuulumiset, kun taas YouTube on puhdas videoalusta ja sinne tullaan aina katsomaan videoita ja vielä äänet päällä.

Facebook on tehnyt tutkimuksen, jonka mukaan mainosvideoita katsotaan feedissä noin 5,7 sekuntia, kun taas YouTubessa vastaava luku on noin 20% iProspectin tutkimuksen mukaan.

Facebookin oman tutkimuksen mukaan mainosvideoita katsotaan uutisfiidissä keskimäärin 5,7 sekuntia. iProspectin datan perusteella vain noin 3 % videoon törmänneistä katselee videon loppuun Facebookissa. YouTubessa luku on taas noin 20 %.

Lähteet artikkelille:

https://www.socialbakers.com/social-media-content/studies/most-important-social-media-trends-to-remember-in-2019/

https://www.iprospect.com/fi/fi/blogi/somessa-toimiva-videomainos-viisi-vinkkia-luovaan-toteutukseen/#

https://www.falcon.io/insights-hub/topics/social-media-strategy/facebook-video-ads-best-practices-for-2018/

Lisää lukemista