YouTubessa hyväkin video pitää tehdä löydettäväksi

Filmirulla, jossa YouTube-logoja

Julkaistu 2.2.2020

Ajatellaanpa, että on viikonloppu ja mukavasti vapaa-aikaa. Selaan YouTubea ajatuksenani katsoa pari musiikkivideota. Huomaan parin tunnin päästä katsovani videota siitä, miten kuusi oikeaoppisesti istutetaan. Tässä välissä olen ehtinyt tutustua jo muutamaan mielenkiintoiseen tubettajaan, asmr-videoihin ja maailman hyödyttömimpiin keksintöihin, matkustusvlogeista ja autonkorjausvideoista puhumattakaan. Kyllähän tässä menisi vielä pari tuntia mukavasti.

Eräs YouTuben kävijä

Moni voi varmasti samaistua kokemukseen, mutta miten YouTube osaa profiloida videoita juuri sinulle? Entä miten sinä voisit saada videosi ehdotetuksi muille? 

Ensin on huomioitava, että YouTubeen tullaan nimenomaan katsomaan videoita, toisin kuin muihin somekanaviin. Sieltä haetaan nimenomaan itseä kiinnostavaa ja itselle ehdotettua sisältöä.  

Eniten katselukertoja saavat pääsääntöisesti pidempikestoiset videot kuin sosiaalisessa mediassa.

Hyvänä ohjesääntönä voidaankin pitää, että älä käytä samaa videota sekä somekanavissa että YouTubessa. Jos video toimii vaikkapa Facebookissa, se ei todennäköisesti toimi YouTubessa, ja toisinpäin.  

Miten video tehdään löydettäväksi

YouTubessa menestyksen kannalta toki merkittävin asia on videon sisältö. Videolla tulee olla tavoite ja sille tulee olla mietittynä kohderyhmä.

Entä kun videosi on uusi: miten ihmiset löytävät sen? Mitä voit tehdä, että videosi löydetään helpommin Youtubessa tai Googlessa? 

Moni ei ehkä tule ajatelleeksi, että hakukoneoptimoinnilla olisi videoiden osalta merkitystä, tai sitä voisi edes tehdä YouTubessa. Totuus on kuitenkin toinen, sillä YouTube on maailman toiseksi suosituin hakukone heti Googlen jälkeen.  

Jos siis verkkoon tehdään hakukoneoptimointia (SEO) Googlea varten, miksei sitä tehtäisi myös YouTubessa? Helpottavaa on se, että YouTube-videoiden hakukoneoptimointiin pätevät pitkälti samat tekniset niksit kuin muuhun perinteisemmän verkkosisällön hakukoneoptimointiin

Jos optimoit YouTube-videosi, kasvatat videoiden näkyvyyttä ja löydettävyyttä sekä Googlessa että Youtubessa. Näin ne voivat esimerkiksi nousta ehdotettuihin saman aihepiirin videoihin automaattisesti. Katsotaan seuraavaksi millaisia menestysreseptejä YouTube-videoille on olemassa.

Näin videosi voi nousta YouTuben suositeltujen videoiden listalle

YouTuben “Seuraavaksi”-lista on profiloitu juuri sinulle siten, että YouTube ehdottaa automaattisesti sisältöä, joka sinua saattaisi kiinnostaa. Jos onnistut luomaan hyvän YouTube-videon ja kuvailet sen hakukoneen näkökulmasta oikein, se tulee päätymään joidenkin YouTube-katselijoiden automaattisesti ehdotettuihin videoihin.  

YouTube osaa siis ehdottaa videoita juuri sinulle. Alla on kuvattu miten videosi voi nousta YouTuben “Seuraavaksi”-listalle, eli automaattisesti ehdotettuihin videoihin. 

  • Videollasi on paljon katsomisaikaa, eli videosi nähneet ihmiset ovat keskimääräisesti katsoneet videostasi ainakin suurimman osan. 
  • YouTube-kanavasi on vaikutusvaltainen, eli sillä on paljon tilaajia (subscribers). 
  • YouTube-kanavassasi on paljon positiivista sitoutumista, tarkoittaa suoraan siis paljonko videoillasi on tykkäyksiä ja alapeukkuja.
    • Tämän voi laskea videokohtaisesti näin: tykkäykset / (tykkäykset+alapeukut).  
    • Eli jos videollasi on 500 tykkäystä ja 10 alapeukkua, positiivisen sitoutumisen prosentti on: 500 / (500+10) * 100 = 98%  
  • Jos haluat videosi menestyvän, tähtää yli 84% positiiviseen sitoutumiseen.  
  • YouTube-videoitasi kommentoidaan paljon. Yleisesti ottaen suosittuja videoita kommentoidaan enemmän kuin muita.  
  • Kysy esimerkiksi videolla kysymys, johon toivot vastausta kommenteissa. 
  • Vastaa itse kommentteihin ja saa aikaan vuorovaikutusta. 
  • Kohdenna laajasti avainsanojasi eli keywordeja otsikoissa, kuvauksessa ja tageissa. 

Tutkitaan seuraavaksi, miten menestyvä video on tehty.  

Otetaan tarkasteluun YouTuben “Nousussa”-listalta hyvältä vaikuttava video 

Katsotaan miten menestyvä YouTube-kanava “FromTheBushes” on kuvaillut oman videonsa.  

Kuva Youtuben "Nousussa"-listaukseen kuuluvista videoista.

YouTuben “Nousussa”-lista näytti blogin kirjoittamisen ajankohdalla tältä. Käydään läpi kolmantena YouTuben trendaavissa videoissa oleva FromTheBushes-kanavan video

Kuva Youtubevideon kuvaukseen kuuluvista elementeistä.
  1. Huomioi, että videon otsikko on hyvä. Esimerkiksi hyvä malli otsikon, eli titlen muodostamiseen on: “Oma videota kuvaava otsikko | Jakso/Sarja/Tuote/Tekijä X”. 
  2. Yläpeukkujen ja alapeukkujen määrä, tässä videossa positiivinen sitoutuminen on jopa yli 99%. 
  3. Somekanavien linkit jokaisen videon kuvauksessa. Tässä kun on kyseessä tubettajien tili, näytetään kaikkien videolla esiintyvien somekanavat tässä.  
  4. Yrityksellä tässä tulisi olla linkki yrityksen kotisivuille ja someen. Jos esittelet videolla jotain tuotetta, lisää suoraan linkki tähän kyseiseen tuotteeseen. 
  5. Kommenttien määrä, ei näy valitettavasti kuvassa, mutta blogin kirjoitushetkellä niitä on 543. 

Entä mikä on optimaalinen videon pituus?  

  • Keskimäärin noin 10 minuutin videoilla saat todennäköisesti eniten katsomisaikaa videoillesi. Tämä toki edellyttää, että sisällössä ei ole mitään turhaa tai ylimääräistä.  
  • Esimerkkinä aiemmin esitelty video, jonka pituus on 12 minuuttia 12 sekuntia.  
  • Vältä lyhyempiä kuin 2 minuuttia kestäviä videoita ja pyri ainakin 4,5 minuuttia pitkiin videoihin, poislukien YouTube-mainokset, joissa ideaali pituus on 5-15 sekuntia.  
  • Yli 16 minuutin videoissa katsomiseen käytetty aika keskimäärin laskee. 

Miten sitten kuvailen videoni hakukoneoptimoinnin näkökulmasta?

Alla avattuna neljä tärkeintä asiaa: pikkukuva, otsikko, kuvaus ja tagit.

Pikkukuva (thumbnail)

  • Houkutteleva thumbnail, joka saa klikkaamaan 
  • Ei harhaanjohtava
  • Kuvaa selkeästi mitä videolla tulee olemaan 
  • Esimerkiksi teksti kuvan päällä 
  • Katso muilta isoilta kanavilta miten tekevät 
  • Katso sellaisilta joissa on paljon yläpeukkuja ja vähän alapeukkuja. 
  • Canvalla on helppo tehdä pikkukuvia (YouTube-pikkukuva). 
Kuva videon thumbnailista eli pikkukuvasta.

Tästä voi havaita hyvin, että pikkukuva on houkutteleva ja kertoo jonkin ydinsanoman mikä videolla tulee näkymään.  

Otsikko (title)

  • Valitse videollesi avainsana (keyword) 
  • Videon avainsana on lähellä otsikon alkua 
  • Pyri pitämään otsikkosi alle 50 kirjainta tai merkkiä pitkänä 
  • Otsikon pituudeksi suositellaan 20 – 40 merkkiä.

Kuvaus (description)

  • Pyri laittamaan kuvaukseen 100 – 400 sanaa, joka käsittelee hyvin videon sisällön. 
  • Avainsana esiintyy 1-3 kertaa. 
  • Kohdennettu, yksinkertainen ja selkeä viesti. 
  • Linkki kotisivuille ja somekanaviin mitkä yrityksellä käytössä. 
  • Tämä toimenpide luo ns. backlinkeja omille sivuillesi, jolloin sivustosi “arvo” kasvaa Googlen näkökulmasta ja sivusi “rankkautuu” paremmin Googlen hakutuloksissa. 
  • Katso muilta toimialasi videoilta miten he tekevät kuvauksen. 
Kuva Youtubevideon kuvauksesta.

Yle Perjantai-dokkarit Youtube-kanavan videosta oleva kuvaus, joka kuvailee videota hyvin. Tässä on myös linkki YLE Areenaan, jossa dokumentit julkaistaan. Tähän voisi vielä lisätä linkit somekanaviin, jos niitä kyseisellä kanavalla on.  

Tagit (tags)

  • Avainsana alkuun 
  • Muut tärkeysjärjestyksessä 
  • 1 – 5 sanan fraaseja 
  • Syötä ainakin 10 kuvaavaa tagia ja erilaisia sanamuunnoksia avainsanoistasi. 
Kuva Youtubevideon yhteyteen liitetyistä tageista.

YouTube-studiosta videon muokkaustilassa eräästä suomalaisesta kesätapahtumasta otettu kuvankaappaus tageista, miten ne on kuvattu. Videon otsikossa esiintyy sana “Parasta kesässä”, joten siitä kannattaa hyödyntää erilaisia variaatioita. 

Loppuun on kuitenkin todettava, että videoiden näyttökerrat vähentävät hakukoneoptimoinnin merkittävyyttä 

Otsikko, kuvaus ja tagit merkitsevät paljon vähemmän sen jälkeen kun videolla on katsomisdataa, eli paljon näyttökertoja. Kun video on uusi ja sillä ei ole vielä merkittävästi näyttöjä, näillä tiedoilla on paljon suurempi merkitys. 

Pääsääntönä YouTubessa on se, että videoille halutaan niin sanottuja pitkiä klikkejä, eli käyttäjiä, jotka katsovat videotasi yli 8 sekuntia

Jos videotasi katsotaan pidempään, esimerkiksi loppuun asti, YouTuben algoritmi päättelee, että käyttäjä todennäköisesti tykkäsi sisällöstä. Tämän jälkeen YouTuben algoritmi suosittelee videotasi todennäköisemmin samanlaisille ihmisille, kuin se, joka katsoi videotasi pitkään. 

Uudet videot saavat YouTubessa ns. uutuusboostin, “freshness boost“, jossa YouTuben algoritmi suosittelee videotasi laajemmin eri kohderyhmille ensimmäisen kolmen viikon aikana. 

Loppukaneettina vielä, että jos YouTube-kanavasi on tuore, tai sillä ei ole paljoa seuraajia, mutta sinulla on hyviä YouTube-videoita, tarvitset ehdottomasti näitä blogissa esiteltyjä asioita videoillesi. Huomaathan siis varata aikaa videon viemiselle YouTubeen, että saat ajatuksella nämä asiat tehtyä. Teknistä dataa videoille voi lisätä ja muokata myös julkaisun jälkeen, mutta hyvä käytäntö on kuvailla video teknisesti oikein heti julkaisun yhteydessä. 

Toivottavasti näistä vinkeistä oli iloa sinulle! Jätä kommentti alle mikäli sait hyötyä tästä. Tämän blogin lähteenä on käytetty Briggsbyn tutkimusta: YouTube SEO Ranking Factor Study

Kirjoittajana on Digiportaat-hankkeen It-asiantuntija Petri Janhunen (Xamk)

Lisää lukemista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *