TikTok-markkinointi: Kuinka hyödyntää lyhytvideoita yrityksen markkinoinnissa

Julkaistu nettisivuilla 15.3.2024
Kirjoittaja Jannika Julin

Sosiaalisella medialla on ollut merkittävä rooli digitaalisen markkinoinnin pelikentän muutoksissa. Kun uusi alusta nousee kuluttajien suosioon, markkinoinnin kenttä muuttuu väistämättä. Tällä kertaa muutoksen sai aikaan TikTok. TikTokin räjähdysmäinen kasvu toi lyhytvideot, eli lyhyet ja viihdyttävät vertikaalivideot, yhdeksi tärkeimmistä sosiaalisen median sisältömuodoista. TikTokin lisäksi lyhytvideoita nähdään jo niin Instagramissa, Facebookissa kuin Youtubessakin.

Yrityksille uusia haasteita ja mahdollisuuksia

Yrityksille uuden sisältömuodon opettelu on tuottanut haasteita mutta tarjonnut myös mahdollisuuksia. TikTokille on tyypillistä, että jokaisella videolla on mahdollisuus levitä nopeasti eli nousta viraaliksi. Tämä tarjoaa yrityksille tilaisuuden suureen orgaaniseen näkyvyyteen ja tunnettuuden kasvattamiseen ilman suurta markkinointibudjettia, mikä on erityisen hyödyllistä pien- ja mikroyrityksille.

Haasteita taas on tuonut niin uuden sisältömuodon opettelu kuin uudenlaisen somekulttuurin omaksuminen. TikTokissa perinteiset mainossisällöt eivät toimi vaan käyttäjät haluavat nähdä kulissien taakse. Parhaiten toimivat viihdyttävät, autenttiset ja hieman rosoiset sisällöt, jotka vaativat yritykseltä heittäytymiskykyä ja rohkeutta. Rohkeus – tai pikemminkin sen puute – on selkeästi yksi suurimmista pien- ja mikroyritysten haasteista TikTok-markkinoinnista puhuttaessa.

Minkälaisten yritysten kannattaa olla TikTokissa?

TikTok sopii hyvin monenlaisten yritysten markkinointiin, mutta erityisesti konkreettisia tuotteita myyville yrityksille, joiden kohderyhmä on nuoret tai nuoret aikuiset, se on loistava markkinointipaikka. Arviolta noin 70 % TikTokin käyttäjäkunnasta on 18–34-vuotiaita, mutta nopean kasvun myötä käyttäjäkunta laajenee kovaa vauhtia.

Suosittuja aiheita TikTokissa ovat muun muassa

  • viihde
  • fitness ja urheilu
  • kodin sisustus ja remontointi
  • DIY (do it yourself)
  • kauneus ja ihonhoito
  • muoti
  • reseptit ja ruoka
  • asiantuntijasisältö
  • lemmikit ja eläimet
  • matkailu
  • ulkoilu ja retkeily

Miten yritys pääsee alkuun TikTokissa?

TikTok on viihdepainotteinen lyhytvideosovellus, jossa vallitsee omanlaisensa kulttuuri. Jotta yritys pääsee alkuun TikTokissa, on ensin tutustuttava alustan toimintaan sekä siellä vallitsevaan kulttuuriin. Perinteiset mainokset ja yritysjargon eivät alustalla toimi, vaan sisältöjen tulee sopia alustalle.

Alkuun on hyvä myös pohtia, minkälaista sisältöä tuotetaan, kenelle se on suunnattu ja mitä sillä halutaan saada aikaan. Tavoitteet ja selkeät suuntaviivat helpottavat liikkeelle lähtöä, mutta liian tarkasti mietitty sisältöstrategia saattaa tehdä hallaa, jos alusta ei ole entuudestaan tuttu. Erityisesti yrittäjän, joka itse tuottaa yrityksensä markkinointisisällön, kannattaa lähteä liikkeelle rohkeasti kokeilemalla. TikTokin käyttäjät kaipaavat aitoutta, joten yleisesti parhaiten toimii autenttinen, humoristinen ja hieman rosoinen sisältö.

Alkuvaiheessa sisältöä kannattaa julkaista paljon ja mahdollisimman matalalla kynnyksellä. TikTokissa relevanttina pysyminen vaatii, että sisältöä julkaistaan säännöllisesti ja kohtalaisen paljon (useamman kerran viikossa). Julkaisemalla paljon ja kokeilemalla rohkeasti erilaisia sisältötyyppejä saadaan dataa siitä, minkälaiset sisällöt puhuttelevat kohdeyleisöä ja herättävät kiinnostusta, mitkä keräävät eniten näkyvyyttä ja mitkä herättävät keskustelua. Analytiikan seuraaminen auttaa kehittämään sisältöjä ja pääsemään nopeammin kohti tavoitteita.

Relevantteja häshtägejä (aihetunniste) ja avainsanoja käyttämällä taas autetaan algoritmia näyttämään sisältöä oikealle yleisölle sekä löytymään hakukoneista. Yrityksen kannattaakin tutkia, minkälaisia hakusanoja yleisö käyttää etsiessään sisältöä yrityksen tarjoamiin tuotteisiin tai palveluihin liittyen, ja hyödyntää näitä sisällön optimoimisessa.

Erilaisia tapoja hyödyntää TikTokia yrityksen markkinoinnissa

Yrityksen oma orgaaninen sisällöntuotanto on suurimmalle osalle pien- ja mikroyrityksistä yksi toimivimmista keinoista lähteä liikkeelle TikTokissa. Oma TikTok-tili ei kuitenkaan ole välttämättömyys, vaan yritys voi hyödyntää TikTokia myös mainonnan ja vaikuttajamarkkinoinnin keinoin.

Yrityksen oma sisällöntuotanto

TikTok mahdollistaa suuren orgaanisen näkyvyyden, joten yrityksen oma sisällöntuotanto on usein edullisin ja toimivin keino hyödyntää TikTok-markkinointia. TikTokissa sitoutuneisuusaste on poikkeuksellisen korkea muihin alustoihin verrattuna, joten oma sisällöntuotanto tarjoaa myös mahdollisuuden olla uudella tavalla vuorovaikutuksessa kohdeyleisön kanssa.

Jos yrityksen sisältä ei löydy sopivaa sisällöntuottajaa, voi yritys hyödyntää mm. UGC-sisällöntuottajia eli käyttäjien luomaa sisältöä (User-Generated Content). Tämä säästää mikroyrityksissä yrittäjän aikaa, mutta nostaa toki kustannuksia. UGC-sisällöntuottajat veloittavat keskimäärin n. 100–150 euroa/video.

Mainonta TikTokissa

TikTok-mainonta on vielä tällä hetkellä edullista. 1000 näyttökerran keskimääräinen hinta, eli CPM, on alle euron, ja klikkauksen keskimääräinen hinta (CPC) on noin 0,10 €. Muun muassa Instagramissa CPM on noin 6 euroa ja klikkauksen hinta pyörii noin 0,20–1,80 € välillä.

Mainonta on toimiva keino hyödyntää TikTokia myös silloin, jos yrityksen resurssit eivät riitä omaan säännölliseen sisällöntuotantoon. Mainontaa varten yritys ei tarvitse omaa TikTok-käyttäjätiliä, vaan mainontaa voi ajaa suoraan TikTokin mainonnanhallinta työkalun kautta (Ads Manager).

Viihdyttävät ja alustalle sopivat mainossisällöt jäävät tehokkaasti katsojan mieleen ja ohjaavat vierailemaan verkkosivuilla. On kuitenkin tärkeää muistaa, että TikTok-käyttäjät ovat kriittisiä mainontaa kohtaan ja perinteiset mainossisällöt harvoin tuovat toivottuja tuloksia. Alustan kulttuurin ymmärtäminen on avainasemassa toimivia mainossisältöjä suunniteltaessa.

Vaikuttajamarkkinointi

Vaikuttajamarkkinointi TikTokissa on omiaan luomaan ilmiöitä, positiivista brändimielikuvaa ja kasvattamaan brändin tunnettuutta. Kuluttajat luottavat vaikuttajiin, jolloin vaikuttajayhteistyö tuo usein myös uskottavuutta brändin markkinointiin.

Monilla TikTok-vaikuttajilla on sitoutunut yleisö ja jo useamman vuoden kokemus TikTokista, joten heille on kertynyt arvokasta tietoa siitä, minkälainen sisältö todennäköisimmin tuo näkyvyyttä ja herättää kiinnostusta heidän yleisönsä parissa. Tämän osaamisen hyödyntäminen tarjoaa yrityksille mahdollisuuden tavoittaa uutta yleisöä ja erottua kilpailijoista.

Alkuperäinen artikkeli löytyy kokonaisuudessaan hankkeen julkaisusta: Menesty verkossa: huippuasiantuntijoiden tehovinkit. Digiportaat 2.0

Kirjoittaja:
Jannika Julin

Jannika Julin on some- ja videomarkkinoinnin kouluttaja ja konsultti sekä TikTok-vaikuttaja. Omien sisältöjensä kautta Jannika tavoittaa kuukausittain satojatuhansia suomalaisia. Jannikan TikTok-tililtä löydät sisältöä liittyen TikTokiin ja sosiaalisen median ilmiöihin, työelämään sekä ajoittain terveyteen ja hyvinvointiin: https://www.tiktok. com/@cj.janni

Digiportaat – asiakaslähtöisempää digitaalista liiketoimintaa -hanke 1.9.2023-31.8.2025. Hankkeen toteuttavat yhteistyössä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Oy (Xamk), Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy, Savonlinnan Hankekehitys Oy ja ProAgria Etelä-Savo. Hanketta rahoittaa Etelä-Savon ELY-keskus ESR+ -ohjelmasta.

Lisää lukemista