fbpx

Kuinka korona-epidemia vaikuttaa Digiportaat-hankkeen toimintaan?

 

Korona-epidemiaan liittyvien hallitusten määräysten vuoksi olemme myös Digiportaat- hankkeessa peruneet lähikoulutukset ja siirtäneet ne mahdollisuuksien mukaan verkkoon.

Tässä ohjeessa esittelemme käyttämämme verkkoalustat, mutta huomioi, että osa kouluttajista käyttää omaa alustaa, esim. Zoomia ja Google Hangoutia.

 

Microsoft Teams

Pienempiä etäpalavereja, koulutuksia ja tapahtumia Digiportaat-tiimi järjestää Microsoft Teams -sovelluksen kautta. Voit liittyä Teams-tapahtumaan milloin tahansa ja lähes millä tahansa laitteella riippumatta siitä, onko sinulla itselläsi Teams-tiliä tai sovellusta. Tarvitset vain internetselaimella varustetun päätelaitteen. Jos sinulla ei ole tiliä, voit liittyä vieraana seuraamalla näitä ohjeita.

 1. Olet vastaanottanut kalenterisovellukseesi tai sähköpostiisi kutsun. Siirry tilaisuuden kutsuun ja valitse ”Liity Microsoft Teams -kokoukseen”.
 2. Eteesi avautuu nyt verkkosivu, jossa näet kaksi vaihtoehtoa: Lataa Windows-sovellusja Liity sen sijaan verkossa. Jos liityt verkossa, voit käyttää selaimena joko Microsoft Edgeä tai Google Chromea. Selain saattaa kysyä, saako Teams käyttää laitteesi mikrofonia ja kameraa. Salli se, jotta sinut nähdään ja kuullaan kokouksessa.
 3. Kirjoita nimesi ja määritä ääni- ja videoasetukset. Jos kokoushuone (tai toinen kokoukseen yhdistetty laite) on lähelläsi, valitse Poista ääni käytöstä(mute) välttääksesi häiriöitä. Valitse Puhelimen ääni, jos haluat kuunnella kokousta matkapuhelimellasi.
 4. Kun olet valmis, valitse Liity nyt.
 5. Siirryt nyt tilaisuuden aulatilaan ja meille on ilmoitettu saapumisestasi. Odota hetki, liitämme sinut kokoukseen.

Mikäli sinulla on jo käytössä Microsoft Teams -sovellus, voit liittyä tilaisuuteen käyttämällä olemassa olevaa Teams-sovellustasi.

 

Adobe Connect

Suuremmat koulutukset ja tapaamiset, joissa on useita osallistujia eri tahoilta, Digiportaat järjestää Adobe Connect järjestelmän kautta. Adobe Connect eli lyhennettynä AC, on virtuaaliluokkajärjestelmä, joka toimii parhaiten erikseen asennettavalla sovelluksella, mutta myös suoraan verkkoselaimella.  Asenna sovellus ennen virtuaalihuoneeseen kirjautumista.

Myös mobiilisovellukset on saatavilla: Android ja iOS laitteille.

Osallistuaksesi koulutukseen AC:n välityksellä, varmista että sinulla on:

 • Tietokone tai mobiililaite (iOS, Android)
 • Adobe Connect sovellus tai Internet-selain (Microsoft Internet Explorer 8 tai uudempi; Windows Edge browser; Mozilla Firefox; Google Chrome) tai mobiililaitteella Connect Mobile sovellus
 • Internet-selaimessa Adobe® Flash® Player 13.0+
 • Kuulokemikrofoni (tai muu toimiva äänilaite)
 • Web-kamera (ei pakollinen)

Kirjautuminen

Saat linkin virtuaalihuoneeseen sähköpostin kautta. Jokaisella tapahtumalla tai koulutuksella voi olla oma AC-huoneensa jolla on oma Web-osoitteensa. Osoite on yleensä muotoa http://flax.xamk.fi/koulutuksennimi Syötä saamasi osoite sovelluksen osoitekenttään.

 1. Valitse Enter as a Guest
 2. Kirjoita ”name kenttään” oma etu- ja sukunimesi (tärkeää, että käytät koko nimeäsi, otamme kuvakaappauksen osallistujista rahoittajalle)
 3. Paina Enter Room -painiketta, ja odota, että kirjautumisesi hyväksytään

Audio Setup Wizard

 1. Valitse Meeting valikosta kohta Audio Setup Wizard, jolloin wizardin ikkuna aukeaa
 2. Klikkaa wizardin ensimmäisessä Welcome ikkunassa nappia next
 3. Wizardin seuraavassa Test Sound Output vaiheessa klikkaa nappia Play Sound jolloin sinun pitäisi kuulla musiikkia kuulokkeistasi tai kaiuttimistasi. Musiikin voi pysäyttää Stop Sound napilla, joka on näkyvissä vain musiikin soidessa. Mikäli et kuule musiikkia Tarkista:
  • Ovatko kuulokkeet kunnolla kiinni koneessa?
  • Onko koneessa useita kuulokeliittimiä? Ovatko kuulokkeet oikeassa liittimessä kiinni?
  • Onko kuulokkeiden johdossa äänensäätö? Onko siitä äänet päällä?
  • Onko tietokoneen äänet päällä?
  • Onko oikea äänilaite valittu järjestelmän oletuslaiteeksi?
 4. Klikkaa next painiketta siirtyäksesi wizardin Select Microphone vaiheeseen Valitse pudotusvalikosta oma mikrofonisi ja paina nappia next edetäksesi Tune Microphone Volume vaiheeseen
 5. Paina Record nappia. Mikäli tässä vaiheessa aukeaa ikkuna, jossa järjestelmä pyytää lupaa käyttää mikrofoniasi klikkaa allow nappia hyväksyäksesi lupa. Puhu jotain mikrofoniin ja paina tämän jälkeen stop nappia. Kuuntele nauhoittamasi testi painamalla Play Recording nappia. Mikäli et kuule nauhoittamaasi puhetta tarkista
  • Onko mikrofonisi kunnolla kiinni tietokoneessa?
  • Onko kuulokkeiden johdossa mikrofonin on/off valinta? Onko se ON-asennossa?
  • Onko oikea mikrofoni valittu järjestelmän oletuslaitteeksi
 6. Klikkaa Next painiketta päästäksesi wizardin Tune Silence Level vaiheeseen.
 7. Klikkaa nappia Test Silence, jolloin napin vieressä alkaa sininen palkki liikkumaan. Kun palkki liikkuu järjestelmä nauhoittaa tausta melua ja yrittää ohjelmallisesti laskea ylimääräisiä huminoita taustalta pois. Ole itse hiljaa sen ajan kun palkki liikkuu.
 8. Paina next päästäksesi viimeiseen vaiheeseen. Sulje wizard klikkaamalla finish nappia

Mikrofonin hallinta

AC-huoneessa mikrofonia hallitaan huoneen yläpalkissa olevalla mikrofoni painikkeella.

Klikkaamalla painiketta kerran sen ollessa harmaana, liitetään mikrofoni huoneeseen jolloin muut huoneessa olijat kuulevat puheesi. Kun mikrofoni on liitetty huoneeseen, muuttuu mikrofonin kuvake vihreäksi.   Puhuessasi kuvakkeessa liikkuu äänentasopalkkeja, jotka kertovat, että mikrofonistasi menee ääntä AC huoneeseen. Mikrofonin saa mykistettyä klikkaamalla vihreänä olevaa mikrofonin kuvaketta, jolloin kuvake muuttuu niin, että se edelleen säilyy vihreänä, mikrofonin kuvan yli on vedetty viiva. Saat mikrofonin taas päälle klikkaamalla nappia uudelleen. Mikrofonin saa irrotettua kokonaan huoneesta klikkaamalla mikrofoni-kuvakkeen oikealla puolella olevaa alaspäin osoittavaa nuolta ja valitsemalla valikosta Disconnect My Microphone

Web-kameran käyttö

 1. Paina video-ikkunan Start My Webcam -painiketta.
 2. Mikäli ohjelma kysyy lupaa käyttää kameraasi ja mikrofoniasi, hyväksy tämä klikkaamalla nappia Allow
 3. Paina vielä Start Sharing -painiketta, kun haluat näyttää videokuvan myös muille Ellet paina Start Sharing -painiketta, web-kameran esikatselukuva näkyy vain sinulle itsellesi.
 4. Kun haluat lopettaa web-kameran kuvan jakamisen klikkaa Stop nappia